zondag 26 juli 2009

Groene tomaten geen nood !!

Was ik druk bezig mijn tomaten te dieven knipte ik per ongeluk een tak met twee mooie tomaten eraf wel een mooie grote maar nog groen.Tja wat doe je dan ik heb het even opgezocht en wala een linkje gevonden.
Met heel veel informatie terwijl ik dit las kwam ik er achter dat ik de tomaten eigelijk toch te lang laat hangen lees zelf even en kijk hoe jij dat doet.

Kasvruchten oogsten en bewaren : tomaten

Ondertussen weten we wel dat tomaten die aan de struik gerijpt zijn, heerlijk van smaak zijn. De beroepstuinders oogsten meestal de vruchten wanneer die aan hun roodkleuring zijn begonnen. Ze hebben daar hun redenen voor.

Tijdens het veilen en het transport rijpen de tomaten verder. Deze vruchten blijven ook mooi gaaf, maar bereiken de smaakkwaliteit niet die wij bereiken door rijp te oogsten. Blijven de rijpe vruchten te lang aan de plant hangen, kunnen ze barsten. Kleuren de vruchten donkerrood, de zogenaamde overrijpe tomaten, worden ze slecht van smaak en zijn ze daardoor ook niet meer geschikt om soep van te maken. Denk er aan, dat een tomatenplant die veel rijpe vruchten draagt, stopt met de productie. Taak volbracht ‘denkt’ de plant.
Indien om de een of andere reden alle vruchten van de plant worden geoogst, is het noodzakelijk dat ze in vier stadia van rijpheid worden gesorteerd.
1. De rijpe vruchten.
2. De vruchten die bijna rood kleuren.
3. De vruchten die met de kleuring begonnen zijn.
4. De volledig groene vruchten.
Leg de vruchten per soort in bakjes. Alle bakjes krijgen een bodem van papier of stro om condenswater tussen de vruchten en het bakje te vermijden.De rijpe vruchten worden eerst in de keuken verbruikt. De vruchten waarvan de roodkleuring bijna is voltooid, worden op een lichte plaats gezet, maar de zon mag er nooit bij. Ideale rijpingstemperatuur van dergelijke vruchten is veertien tot vijftien graden Celsius. Lagere temperaturen vertragen de rijping. Leg tevens papier over het bakje zodat overtollig vocht langs de buitenkant kan ontsnappen. Onder dit papier heerst dan de ideale vochtigheidsgraad, namelijk tussen zestig en zeventig graden.

De groene tomaten krijgen een totaal andere behandeling. Aangezien er nog veel water in de vruchten zit, rotten deze vruchten gemakkelijk. De kleuring verloopt ook slecht. Om dit te vermijden, worden de vruchten vier dagen in het licht gezet, maar dan zonder enige afdekking. Ze geraken dan hun overtollig vocht kwijt. De ideale rijpingstemperatuur van groene vruchten ligt tussen de achttien en twee en twintig graden Celsius. Zodra ze beginnen te kleuren, worden ze behandeld zoals de tomaten die aan hun roodkleuring begonnen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten