zondag 12 juli 2009

waar blijft het mooie weer ....

Heerlijk wat foto's op de computer na kijken van alles wat, er zitten mooie stekjes tussen dit is ook zo'n plekje waar ik wel eens een bakje geurende koffie op het trapje zittend zou willen drinken.



Maar ach het is in Engeland en plannen daar heen te gaan zijn er niet, tuurend kijk ik weer naar buiten de beloofde 22 graden zijn hier nog niet in aantocht ver van dat zelfs.

Of wat dacht je er van in een heerlijk geurend steegje te lopen...
Heerlijk om te bedenken dat dit aan de achterkant van een restaurant is.
Kruiden zijn bijna overal wel te houden.



Ik geniet verder, er gaat een heerlijke geur door het huis.
De geur van rozemarijn.

Want door wat in de tuin te hebben turen bleef mijn blik hangen bij de struik van de rozemarijn, ineens had ik het een lekker brood met dit heerlijke kruid en een rode ui van 't lapje ....alle verdere benodigdheden verzameld en nu geurt het huis heerlijk.

Zo simpel maar zo....................mmmmmm !!!

Voor een Focacciabrood met rozemarijn en rode ui:

15 gram verse gist of 1 zakje gedroogde gist
1/4 tl suiker
375 gram bloem
1-2 tl zout
3 el olijfolie
2 teentjes knoflook (geperst)
zwarte olijven (handje vol)
1 rode ui in kleine reepjes gesneden (ringetjes mag ook)
1-2 tl rozemarijnnaaldjes
grof zeezout


Los de gist met de suiker op in 5 el lauwwarm water (verwerk de gedroogde gist volgens de gebruiksaanwijzing) Meng bloem en het zout in een kom. Maak in het midden een kuiltje en schenk hierin het gistmengsel, 1 1/2 el olie en nog 1 1/2 dl lauwwarm water. Kneed het mengsel met de hand of met de kneedhaken van een mixer tot een samenhangend geheel.

Neem het deeg uit de kom en kneed het op een met bloem bestoven werkvlak samen met de knoflook nu toegevoegt nog 10-15 minuten stevig door. Duw het deeg steeds met de handpalm van voor naar achter. Vorm het deeg tot een bal. Bestrijk de deegbal met olie en leg hem in een kom.

Dek de kom af met een vochtige doek of plastic folie en laat het deeg op een warme plek circa 1 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld. Kneed het deeg nog even en rol het dan op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een dunne, ovalen lap van 1/2 cm dik.

Leg het brood op een ingevette bakplaat en laat het nogmaals, afgedekt met een doek, 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 240 graden. Druk met de vingers wat olijven en kuiltjes in het deeg en strooi er wat rozemarijn, ui en zeezout over. Bak de focaccia in ongeveer 20 minuten lichtbruin en krokant in en het midden van de oven.


Serveer het brood warm of laat het afkoelen op een rooster met een heerlijke verse groene salade.

3 opmerkingen:

  1. Laat maar komen die zon.....het heeft lang genoeg geduurd met die regen !!!

    Groetjes Thea

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De zon schijnt hier sinds gisteren weer gelukkig en de temperatuur is ook weer aangenaam zomers.

    Mmmmmmm, heerlijk zo'n kruidig broodje, ik denk dat mijn zelfgemaakte pesto daar heerlijk op zal smaken. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. oh, ja ik kan bij zulke plaatjes ook echt wegdromen! Heerlijke kruiden.

    Mijn rode zonnehoed heb ik vorig jaar gezaaid en toen kwam er ook niks.... dus wellicht ben jij volgend jaar in het bezit van prachtige zonnehoeden!

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen